De Kracht van Motivatie

De kracht van motivatie

Hoe ontdek je wat jou motiveert? Als je dat weet, ben je in staat om de goede keuzes voor je studie en loopbaan te maken. Dan vind je makkelijker werk dat bij je past, waarin je je kunt ontplooien. Anton Philips en Annemiek van Kessel pleiten in De kracht van motivatie voor de juiste persoon op de juiste plaats.

In dit boek maakt de lezer kennis met het Systeem voor Individuele Motivatie Analyse (SIMA®), dat door Anton Philips in Nederland werd geïntroduceerd. Deze methode is gebaseerd op een even eenvoudig als logisch principe: als we willen weten wat ons motiveert, moeten we kijken naar ons gedrag tijdens het uitoefenen van activiteiten die we als plezierig hebben ervaren en waar we zelf tevreden over waren.

De basisgedachte van SIMA® is dat ieder mens over een uniek Motivatiepatroon beschikt. Dat patroon bestaat niet alleen uit wat iemand innerlijk drijft, maar ook uit vaardigheden die hij gemotiveerd gebruikt en de omstandigheden waaronder hij het beste tot zijn recht komt. Juist de combinatie van deze verschillende elementen maakt het Motivatiepatroon uniek.

Als lezer kun je nu ook zelf met de methode aan de slag: je wordt uitgedaagd om jouw unieke Motivatiepatroon in kaart te brengen.

De kracht van motivatie is een inspiratiebron voor individuele werknemers en managers, loopbaanprofessionals en studenten. In de herziene uitgave met een voorwoord van Claire Boonstra en aanbevelingen uit het bedrijfsleven en de onderwijswereld, waaronder Herman Wijffels , Rob Vinke en Jaap Smit.

Anton Philips (1932) was eerder werkzaam bij Philips Telecommunicatie en Philips Mexico. Hij is oprichter van Emergo, bureau voor loopbaancoaching, training en advies.

Annemiek van Kessel (1955) runde 20 jaar een HR adviesbureau, en schreef eerder het boek Studiekeuzegids, Help uw kind op weg en een aantal non-fictie boeken.

De Kracht van Motivatie is onder andere verkrijgbaar via: http://www.uitgeverijtenhave.nl/artikelen/de_kracht_van_motivatie/ en ook via Bol.com  (gedrukt en als e-book), en in de boekhandel.


Anderen over De Kracht van motivatie

Wat brengt jou in beweging? Wat motiveert je? Anton Philips en Annemiek van Kessel laten zien hoe je het antwoord op die vraag kunt vinden, waardoor je de rode draad gaat zien in alles wat je doet. Volgens mij kunnen we vooral jongeren hier enorm mee helpen.
− Yvonne van Sark, YoungWorks Academy, co-auteur van Puberbrein binnenste buiten en Over de top

Gelardeerd met interessante en goed beschreven voorbeelden uit de praktijk, met name van Anton Philips toen hij nog bij Philips werkte, geeft dit boek een fantastisch inzicht in wat ons motiveert. Ook maken de schrijvers duidelijk hoe makkelijk het is om werk te vinden dat goed bij ons past; en dan vinden we het vanzelf leuk om te doen! Een praktisch boek waar u echt iets aan heeft. En het leest nog lekker ook.
− Prof.dr. René S. Kahn, Universitair Medisch Centrum, Utrecht

In de praktijk van alle dag wordt motivatie gezien als cruciaal, als de kern van al het menselijk handelen. Vervolgens wordt het afgedaan als een onnavolgbaar fenomeen en een mistige mythe. Met die gedachte kun je maar beter van motivatie afblijven. Niets is echter minder waar. Anton Philips en Annemiek van Kessel laten in De kracht van motivatie juist zien dat je individuele motivatie systematisch kunt analyseren en dat je daarmee het stuur stevig in handen krijgt om je ideale loopbaan te ontdekken. Zo haal je meer kracht uit je loopbaan en meer waarde uit je leven en voeg je meer waarde aan het leven van anderen toe. Motivatie is de kern, De kracht van motivatie de bron van inspiratie en handelen.
− Prof.dr. Rob H.W. Vinke, Universiteit Nijenrode

De kracht van dit boek is dat het uitgaat van positieve (werk)ervaringen. Wat heb je met succes en plezier gedaan, wat gaf je voldoening en wat past écht bij jou. Voor performanceverbetering (zowel op persoonlijk als op organisatieniveau) is het cruciaal om de juiste persoon op de juiste plek te hebben. Ik zie te vaak dat mensen maar doormodderen zonder dat ze bewust zijn waarom het niet lekker loopt. Met behulp van de door Anton Philips naar Nederland gehaalde methode, kom je op analytische wijze tot verrassende inzichten en is het mogelijk om, soms met kleine aanpassingen, je persoonlijke situatie direct te verbeteren. Daarmee is dit boek voor een heel brede doelgroep, van scholier tot topmanager, een zeer praktische leidraad om het maximale uit jezelf te halen.
− Dick Mecklenfeld, directeur Hot ITem, specialist in Performance Improvement

Dit boek beschrijft de opmaat naar een nieuw economisch proces, waarbij behoeftebevrediging en werken steeds meer samenvallen.
− Dolf van den Brink, ex-lid van de RvB abn/amro, hoogleraar Financial Institutions aan de Universiteit van Amsterdam

Motivatie is hernieuwbare brandstof voor de geest en het lijf. Anton Philips geeft daar een goed en boeiend inzicht in! Het boek motiveert u: het leest als een pageturner.
− Jeroen van der Veer, ex-CEO Shell Group

Wat een geweldig boek. Ik wou dat een dergelijk Motivatiepatroon al bestond (en door de werkgever was ingezet) in mijn tijd bij grote bedrijven als kpn en Unilever. Ik heb destijds heel veel energie gestoken in het ontwikkelen van competenties (‘ontwikkelpunten’) die weliswaar dicht bij het profiel van ‘de ideale manager’ kwamen, maar niet dicht bij mijn eigen motivaties liggen. Wat zou er zijn gebeurd als toen niet naar het ‘ideale profiel’ was gekeken, maar naar de manier waarop mijn motivaties en talenten optimaal ingezet zouden kunnen worden om het bedrijf én mijzelf succesvoller te laten zijn?
Ik wens − nee, voorspel − dat het Motivatiepatroon binnenkort standaard onderdeel uit zal maken van ieder cv en profiel op bijvoorbeeld LinkedIn. Het zal een zeer krachtig instrument zijn om het beste uit iedereen te halen − met groot en positief effect voor zowel de werkgever als de persoon zelf. En daarmee voor de gehele maatschappij.
− Claire Boonstra, founder ‘Operation Education’, co-founder Layar

Het leven is een prachtige ontdekkingsreis. Die fascinerende reis begint al heel vroeg wanneer een jong kind leert ontdekken waar zijn of haar talenten liggen. Tijdens de studie wordt het talent van een ruwe diamant tot een prachtige briljant geslepen. En dan komt het spannende moment de briljant met zijn talloze facetten aan talenten te laten stralen. Jongeren enthousiasmeren de juiste keuzes te maken is een belangrijk deel van ons werk. Wij willen de jongeren zelf laten ontdekken welke onvermoede facetten aan talenten hun diamant allemaal bevat. Een mens is echter nooit te oud om te leren. Dit boek kan ook u helpen de juiste keuzes te maken in uw loopbaan. Laat een nieuw licht schijnen op onvermoede facetten van uw talent.
− Fabiënne Hendricks MSc, directielid Platform Bèta Techniek/ programmaleider School aan Zet; ir. Gerard Jacobs, directeur Jet-Net

Plezier in werk is voor cnv een belangrijk speerpunt. Daarin spelen intrinsieke motivatie en extrinsieke voorwaarden een belangrijke rol. Doe ik de dingen die bij mij passen en zit ik op de plek waar ik uit de verf kan komen? Dit boek gaat daarover en helpt om een goed beeld te krijgen van wat je drijft en motiveert.
− Jaap Smit, voorzitter cnv

Succes en gelukkige momenten kun je in je leven creëren. Als je goed naar je hart luistert en dit volgt, zul je de kans op plezier in je leven vergroten en daardoor vaker je doelen bereiken. Bovendien zul je zelden het gevoel hebben dat je móét werken. Maak van je hobby je werk. Dit boek geeft de handvatten om dat te realiseren.
− Hans van Breukelen

Gemotiveerde mensen werken harder, geconcentreerder, gedisciplineerder en met meer plezier. Hoe eerder je weet wat je beweegt, des te beter ben je in staat je ten volle te ontplooien. Dit boek helpt bij dat zelfonderzoek. Het is nuttig voor iedereen en zeker voor jonge mensen die voor belangrijke keuzes in hun leven staan, zoals: welke studie ga ik doen, wat wil ik worden, waar word ik gelukkig van?
- Paul Rullmann, vicepresident Onderwijs TU Delft

De huidige tijd vraagt om een structureel andere aanpak van veel zaken, waartegen meestal weerstand ontstaat. In een organisatie zijn veranderingen pas succesvol, als medewerker daadwerkelijk de noodzaak daartoe begrijpen, beter nog mede zelf de richting daarvoor aangeven. Betrokken medewerkers zijn gelukkiger en productiever en het lijdt geen enkele twijfel dat het sturen op motivatie een kritische succesfactor is. Dit boek biedt daartoe een prachtig perspectief en laat zien, dat succes geen gevolg is van het managen van getallen maar van mensen, die het beste uit zichzelf weten te halen.
- Harry Hendriks, Head of Philips Global Government & Public Affairs, tot 2012 CEO van Philips Benelux

Kijk hier voor handige documenten met betrekking tot het boek: De kracht van Motivatie

Contactgegevens

SIMA-Nederland

Wijkplaats 56
1411LT Naarden
Tel. nr.: 0654 69 69 02
Email: info@sima-nederland.nl

KvK nummer: 320373970000
BTW nummer: 854057961B01
Bank: NL60ABNA0455306907